17.10.11

Μια χώρα μαγική


Το τεύχος αφορά στο Made in Greece αλλά εγώ επιλέγω να μιλήσω για μια άλλη χώρα. Μια χώρα γεμάτη ζωή και δημιουργικότητα. Λογική και φαντασία. Πίστη και αισιοδοξία.

Μια χώρα λαμπερή, γαλάζια κι άσπρη, ζεστή και ευωδιαστή, ζωντανή από το άγγιγμα του πιο καλού ήλιου και το φύσημα του πιο φρέσκου ανέμου. Ευλογημένη από Φύση και Θέση. Τόσο που να νιώθει την ανάγκη να μοιράζεται την ευλογία της με τον υπόλοιπο κόσμο.

Που έχει μια Ιστορία σπάνια. Γεμάτη γεγονότα μοναδικά. Ιδέες και ιδανικά. Μνημεία αιώνια. Εξερευνήσεις κι ανακαλύψεις. Και πάνω απ’ όλα γεμάτη προσπάθεια να αναδείξει το Ανθρώπινο Μέτρο, την ανθρώπινη αξία, τη δύναμη της ανθρώπινης προσπάθειας. Μεστή από Λόγο ώστε να μπορεί να αποδεχθεί την αξία αυτού που καταρχήν φαντάζει παράλογο. Ώστε να μπορεί να κρίνει μετά αν θα το κρατήσει ή θα το πετάξει. Μια χώρα περήφανη για την ιστορία της που γνωρίζει πως αυτή δεν γεννά μόνο περηφάνια, μα και υποχρεώσεις και ευκαιρίες. Κυρίως υποχρεώσεις και ευκαιρίες.

Αιώνες τώρα, αυτή η χώρα διηγείται στο παγκόσμιο χωριό μαζί με τις μεγάλες ιστορίες της και συναρπαστικούς Μύθους. Κι αν συχνά στο παρελθόν μπέρδευε το ποιες είναι οι ιστορίες και ποιοι οι μύθοι, πια το έχει βάλει σκοπό να αλλάξει.  Τους μύθους τους έχει βγάλει από τον καθρέφτη και τους φυλάει εκεί που τους πρέπει. Εκεί που μπορούν να κάνουν αλήθειες να ακούγονται με περισσό ενδιαφέρον και δυνατή πειθώ.

Το ξέρει καλά αυτή η χώρα πόσο μεγάλη τύχη είναι να μπορεί να βρίσκεται ταυτόχρονα και σε Ανατολή και σε Δύση. Και δεν χάνει καιρό. Βουτά λαίμαργα στην εξερεύνηση όσων της προσφέρει αυτό το χάρισμα, να τα βρει, να τα ξεδιαλέξει, να κρατήσει τα πολύτιμα.

Οι άνθρωποι που ζουν εκεί, μπορούν να ζουν μόνο μαζί. Μαζί μα κι ελεύθερα. Και δεν μετανιώνουν που χωρίζονται για τα μικρά. Σχεδόν το διασκεδάζουν. Γιατί το ξέρουν καλά, πως στα μεγάλα, σε αυτά τα σπουδαία που συνταιριάζουν τη λογική με το συναίσθημα, ενώνονται.

Τριακόσιες είκοσι μέρες ετήσιας ηλιοφάνειας κι αισιοδοξίας. Δεκατέσσερις χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμών και ομορφιάς. Κοντά πέντε χιλιάδες χρόνια παραδόσεων και ιστορίας, και καλής και κακής δεν έχει σημασία. Έντεκα εκατομμύρια τυχεροί κάτοικοι έτοιμοι να αγκαλιάσουν το καλό αρκεί να το πεις στη δύσκολη γλώσσα τους. Μια χώρα μαγική, που κι αν ακόμα δεν υπάρχει αξίζει να τη δημιουργήσουμε. Για να τη ζήσουμε, εμείς ή τα παιδιά μας.  Για να’χει αξία να την κάνουμε και καταγωγή των brands μας. 

Του Γιώργου Αναστασιάδη, αναδημοσιεύθηκε από το Μarketing Week, τεύχος 1357, 17/10/2011, στήλη Brand Forward

0 σχόλια: