4.2.14

Ο Κακός μας Εαυτός

Γνωρίζατε ότι ο πρόεδρος της παγκόσμιας Philip Morris είναι Έλληνας; Ή μήπως ότι ο αντιπρόεδρος της παγκόσμιας Procter & Gamble είναι επίσης Έλληνας (έστω ομογενής); Ή ότι δεκάδες Έλληνες που έτυχε να γνωρίσω αυτά τα 20 χρόνια που εργάζομαι, βρέθηκαν σε θέσεις μεγάλης ευθύνης για μεγάλες διακρατικές περιφέρειες για λογαριασμό των πιο γνωστών πολυεθνικών brands ή ακόμα και ολόκληρων εταιρειών; Αντίστοιχα πράγματα ακούμε και για τις ελληνικές ναυτιλιακές που δραστηριοποιούνται εκτός των συνόρων ή για καθηγητές, γιατρούς και άλλους επιστήμονες που διαπρέπουν. Δυσανάλογα πολλοί αν λάβουμε υπόψη το ποσοστό που καλύπτει ο πληθυσμός της χώρας μας στον πληθυσμό του αναπτυγμένου κόσμου.

Ίσως γιατί στο εξωτερικό δεν έχουν να κάνουνε με τον μονίμως αγανακτισμένο, μεμψίμοιρο, κακομοίρη, απαισιόδοξο και καταστρεπτικό απέναντι σε ό,τι καλό πάει να φτιαχτεί, εαυτό μας. Αυτόν τον εαυτό μας που δεν εμπιστεύεται κανέναν, που λεει μονίμως ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, που δεν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει αξιοκρατία και δικαιοσύνη και γι αυτό τελικά δεν τις αποδέχεται, που δεν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει σοβαρό κράτος και γι'αυτό φοροδιαφεύγει, που δεν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει καλή επιχειρηματικότητα και γι'αυτό είναι συνεχώς απέναντί της. Τον εαυτό μας που τελικά δεν πιστεύει στις δυνάμεις του και γι'αυτό αντί να προσπαθήσει να δημιουργήσει, να συμμετέχει και να αλλάξει τον κόσμο γύρω του, βολεύεται στις διαδηλώσεις, τις απεργίες, την αποχή και την καφενειακή κριτική. Που μέσα από την συνεχή άρνηση γίνεται ουσιαστικά ο κύριος λόγος που τα πράγματα δεν προχωρούν, που το κράτος και η κοινωνία δεν λειτουργεί, που ανθίζουν τα διαπλεκόμενα, που η πολιτική μας είναι σε αυτό το χαμηλό επίπεδο.

Ας βάλουμε λοιπόν ένα στόχο να γινόμαστε καθημερινά εμπόδιο σε αυτή τη μιζέρια. Κάθε φορά που ακούμε από κάποιον φίλο τα ωχαδερφίστικα κλισέ ότι δήθεν "για όλα φταίνε οι άλλοι" ή "αυτός είναι ο Έλληνας και δεν θα αλλάξει ποτέ", ας απαντάμε με το απλό "Έλα λοιπόν να τον αλλάξουμε. Ξεκινώντας από τον ίδιο μας τον εαυτό" 0 σχόλια: