10.7.12

The Intrapreneur’s 10 Commandments


Του Γιώργου Αναστασιάδη, αναδημοσιεύθηκε από το Μarketing Week, τεύχος 1375, 16/02/2012, στήλη Brand Forward 


Όσοι από εσάς έχετε εργαστεί σε εταιρικό περιβάλλον ίσως και να βρείτε την παρακάτω εικόνα γνώριμη. Ίσως και όχι.  Την εικόνα κάποιου που προσπαθεί να καινοτομήσει ενώ το περιβάλλον του βάζει εμπόδια, λόγω γραφειοκρατίας, λόγω ευθυνοφοβίας, ή λόγω συγκεντρωτισμού στη λήψη αποφάσεων. Με την έννοια «καινοτομία», δεν εννοώ μόνο τη δημιουργία κάποιου νέου προϊόντος ή υπηρεσίας. Εννοώ κάθε προσπάθεια που κάνει κάποιος να αλλάξει τα πράγματα, να τα κάνει διαφορετικά για να τα κάνει καλύτερα. Σε οτιδήποτε, από την αλυσίδα εφοδιασμού και την γραμμή παραγωγής μέχρι τον τρόπο αρχειοθέτησης ή τους όρους στις συμφωνίες με πελάτες και προμηθευτές.
Να λοιπόν οι 10 εντολές για όσους θέλουν να νιώθουν και να δρουν ως επιχειρηματίες μέσα στις επιχειρήσεις που εργάζονται, όπως τους δίνει ο Gilford Pinchot III, διάσημος για τον όρο Intrapreneurship που του αποδίδεται. Τις μεταφράζω από το πάντα επίκαιρο, κι ας γράφτηκε το 1985, βιβλίο του «Intrapreneuring: Why You Don't Have to Leave the Corporation to Become an Entrepreneur» .
  1. Πήγαινε κάθε μέρα στη δουλειά πρόθυμος να σε απολύσουν.
  2. Παρέκαμψε όποιες εντολές στοχεύουν στο να σε απομακρύνουν από το όνειρό σου.
  3. Ξέχνα το job description και κάνε όποια δουλειά και όποιου τη δουλειά χρειάζεται για να κάνεις το project σου να δουλέψει.
  4. Βρες ανθρώπους να σε βοηθήσουν.
  5. Ακολούθα το ένστικτό σου σχετικά με τους ανθρώπους που επιλέγεις και δούλεψε μόνο με τους καλύτερους.
  6. Δούλεψε υπόγεια όσο πιο πολύ μπορείς – η δημοσιότητα θέτει σε λειτουργία τους εταιρικό ανοσοποιητικό σύστημα που εναντιώνεται στην καινοτομία.
  7. Ποτέ μην στοιχηματίζεις σε έναν αγώνα αν δεν τον τρέχεις εσύ ο ίδιος.
  8. Θυμήσου, είναι πιο εύκολο να ζητήσεις συγχώρεση για κάτι που έκανες παρά την άδεια να κάνεις κάτι.
  9. Να είσαι ειλικρινής και πιστός στους στόχους που θέτεις. Αλλά και ρεαλιστής στους τρόπους που θα ακολουθήσεις για να τους πετύχεις.
  10. Nα τιμάς αυτούς που σε υποστηρίζουν.

Κι αν οι εντολές 1 και 6 έχουν μπει προφανώς χάριν αστεϊσμού, κάθε επιχείρηση που θέλει να λέγεται καινοτόμος θα έπρεπε να περιμένει από τους υπαλλήλους της να ακολουθούν τις υπόλοιπες οκτώ. Γιατί, ας μην το ξεχνάμε, η καινοτομία, η επιθυμία δηλαδή να κάνεις τα πράγματα διαφορετικά και καλύτερα, είναι εταιρική αξία, δεν μπορεί να ισχύει μόνο κατά περίπτωση. Όπου υπάρχει ξεκάθαρη αίσθηση του στόχου, συνεχές ψάξιμο για insights, ελευθερία για πρωτοβουλία και  όρεξη για καινοτομία, η καινοτομία τελικά θα συμβεί. 

0 σχόλια: