19.10.10

Greece Forward




Η στήλη έχει περιορισμένο μέγεθος για να χωρέσει το θαυμάσιο TEDx Academy που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με θέμα «What Greece Needs Now». Θα αρκεστώ στα θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και στην παράθεση κάποιων σκέψεων για το Brand Greece που τροφοδότησαν οι ομιλίες:

- Ο Στέλιος Ράμφος στην εξαιρετική ομιλία του είπε «Δεν παύουμε να είμαστε λαός ανατολικός. Γιατί είμαστε λαός συναισθήματος». Αν και το είπε σε αντιδιαστολή με την έμφαση στην ορθή λογική των πιο «δυτικών» λαών, εγώ συνεχίζω να πιστεύω ότι μια προσέγγιση που θα οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι «το συναίσθημα και η έντονη συναισθηματική βιωτή» αποτελεί κεντρικό στοιχείο του νέου στίγματος της Ελλάδας στον κόσμο, θα ήταν απόλυτα ορθολογική.

- Η εμμονή στις αναφορές στην αρχαία ιστορία μας, το Βυζάντιο και την Επανάσταση του ‘21 ως τα μοναδικά στοιχεία εθνικής μας κληρονομιάς, με την παράλληλη αποσιώπηση των όσων μεσολάβησαν και των όσων επακολούθησαν, αρχίζει επιτέλους να φθίνει. Αναζητάμε πια και τις άλλες πτυχές της ταυτότητάς μας, ακόμα και κάποιες που στο παρελθόν τείναμε να θεωρούμε αρνητικές. Πάντα θεωρούσα τις αλληλεπιδράσεις και τις ανταλλαγές πολιτισμών που έχουν συντελεστεί σε αυτό το κομμάτι γης ως ένα πεδίο, που κρύβει μεγάλο δυναμικό για το Brand Greece και δεν έχει αξιοποιηθεί.

- Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην έλλειψη εμπιστοσύνης, τον ατομισμό και τη μερικότητα ως κάποια από τα αίτια της σημερινής κατάστασης. Βρήκα όμως πολύ ενδιαφέρουσα την προσέγγιση του Αρίστου Δοξιάδη που μετατρέπει αυτή τη φαινομενική μερικότητα σε εκμεταλλεύσιμο στοιχείο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Δε χωρά σε μια παράγραφο, αναζητήστε το άρθρο του «Νοικοκυραίοι, ραντιέρηδες, καιροσκόποι» στο Athens Review of Books που αποτέλεσε τη βάση της καταπληκτικής ομιλίας του.

- Πάλι στην ομιλία του Α. Δοξιάδη βρήκα σημαντικό μέρος αυτού που θεωρώ ως βιώσιμο όραμα για το Brand Greece. Αναρωτήθηκε τι θα γινόταν αν αντί για το «δε θέλουμε να γίνουμε γκαρσόνια των ευρωπαίων» λέγαμε ότι «θα είμαστε οι οικοδεσπότες όσων ευρωπαίων θέλουν να έρχονται για να ψυχαγωγούνται, να αναζητούνται, να δοκιμάζουν, να πειραματίζονται, να εκφράζονται, να…». Ένας σωστός οικοδεσπότης είναι ο πρώτος που ζει την εμπειρία που θέλει να έχουν οι καλεσμένοι του. Δε μπορώ να σκεφτώ πολλούς πιο ταιριαστούς πυρήνες για το μελλοντικό Brand Greece.

Σε κάθε περίπτωση η αποσαφήνιση του νέου στίγματος ενός έθνους απέναντι στους συγκατοίκους του στο παγκόσμιο χωριό αλλά, κυρίως, απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό, δε μπορεί να είναι απλά αποτέλεσμα των διαδικασιών ενός think tank. Αυτό που χρειάζεται είναι να εξαπλωθεί η συζήτηση. Και το TEDx έκανε μια πολύ καλή αρχή.


Του Γιώργου Αναστασιάδη, αναδημοσιεύθηκε από το Μarketing Week, τεύχος 1309, 18/10/2010, στήλη Brand Forward

0 σχόλια: