24.11.10

Οπως συμβαίνει στα κανονικά πάρκα της Ευρώπης και της Αμερικής

Eνας ιστορικός, πιθανότατα ο τελευταίος άνθρωπος που έχει απομείνει στη Γη εν έτει 2055 παρακολουθεί ένα φιλμ αρχείου του 2008. Στην οθόνη παρουσιάζονται ιστορίες ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Ενας Ινδός επιχειρηματίας που δημιουργεί μία αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους. Ενας φοιτητής από τη Νιγηρία που αγωνίζεται να επιτύχει. Ενας πετρελαιοπαραγωγός που λατρεύει την ύπαιθρο και τη Φύση. Ανθρωποι που ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή, αλλά όχι αρκετά για να κάνουν ό,τι χρειάζεται όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, την καταστροφή του πλανήτη. Ο ιστορικός διερωτάται «μα γιατί δεν σώσαμε τους εαυτούς μας όταν υπήρχε ακόμα καιρός. Ημασταν ηλίθιοι;».

Την παραπάνω σκηνή από την ταινία του 2009 με τον εύγλωττο τίτλο «Η εποχή των ηλιθίων» -που παρουσιάστηκε λίγο πριν από την αποτυχημένη συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα-, χρησιμοποίησε ο κύριος ερευνητής στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Worldwatch κ. Ερικ Ασαντουριάν στο εισαγωγικό του κείμενο στην έκδοση της «Κατάστασης του κόσμου του 2010. Ο πολιτισμός σε μετάβαση. Από τον καταναλωτισμό στην αειφορία». Προσπάθησε έτσι να περιγράψει γλαφυρά τον τρόπο με τον οποίο είναι διαμορφωμένος ο σημερινός πολιτισμός και κατά συνέπεια σκέφτεται ο άνθρωπος που ζει μέσα σε αυτόν. Οσοι βέβαια μετέχουν στο δυτικό πρότυπο ζωής και κατανάλωσης καθώς όπως εξηγεί μειδιώντας «οι γευσιγνώστες από τη νέα Γουϊνέα λατρεύουν τις κάμπιες από τα φοινικόδεντρα».

Μιλώντας την προηγούμενη Κυριακή στην παρουσίαση της αντίστοιχης ελληνικής έκδοσης που πραγματοποίησε η νέα μη κυβερνητική οργάνωση με την επωνυμία «Οργάνωση Γη», ο κ. Ερικ Ασαντουριάν εξήγησε πως για να μην καταρρεύσει ο ανθρώπινος πολιτισμός πρέπει να μεταβληθούν ολοκληρωτικά τα κυρίαρχα πρότυπα. «Για να επιβιώσουμε πρέπει να αλλάξουμε» τόνισε χαρακτηριστικά. «Είναι αναγκαίο να αναδείξουμε λύσεις που θα οδηγήσουν σε βιώσιμο πολιτισμό» τόνισε, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο γενικός διευθυντής της «Οργάνωσης Γη» κ. Χρήστος Ζούρας.

Ομως οι νουθεσίες για ένα περισσότερο ήπιο μοντέλο ζωής δεν είναι καθόλου εύκολο «να πιάσουν τόπο», καθώς ο καταναλωτισμός δεν είναι σημείο παρακμής του πολιτισμού μας όπως συχνά λέγεται αλλά αντίθετα δομικό στοιχείο του. «Τα πολιτισμικά πρότυπα, τα σύμβολα και οι αξίες και οι παραδόσεις με τις οποίες μεγαλώνει ένας άνθρωπος γίνονται τελικά “φυσικές”. Ετσι το να ζητάμε από τους ανθρώπους που έμαθαν να ζουν σε καταναλωτικά πολιτισμικά μοντέλα να μειώσουν το ρυθμό με τον οποίον καταναλώνουν, είναι σαν να τους ζητάμε να σταματήσουν να αναπνέουν» σημειώνει ο Αμερικανός εισηγητής.

Ο μοναδικός τρόπος να μην αναδειχθούμε στους «ηλίθιους» της ταινίας, καταστρέφοντας τον πλανήτη και μάλιστα με όπλο τις καλές προθέσεις, είναι να μάθουμε και να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει, να αποκτήσουμε με λίγα λόγια, Περιβαλλοντική Κοινωνική Νοημοσύνη. Στο πλαίσιο αυτό την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια του Βιβλιοπωλείου της Γης, ενός νέου οικολογικού βιβλιοπωλείου, που άνοιξε στην πλατεία ΝΑΤURA στο πάρκο Τρίτση σε συνεργασία με την Ευώνυμο Οικολογική βιβλιοθήκη. Και μόνο η λέξη «εγκαίνια» ακούγεται βαρετή. Και όμως αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Οι μπόμπιρες -και ήταν πάρα πολλοί- κυλιόντουσαν στο γρασίδι αγκαλιά με τον σκύλο, παρακούοντας τις συμβουλές της μαμάς, ενώ οι μεγάλοι βρήκαν ευκαιρία για ζωηρές συζητήσεις υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής. Οπως συμβαίνει στα «κανονικά» πάρκα της Ευρώπης και της Αμερικής, οι άνθρωποι έμοιαζαν να απολαμβάνουν τον δημόσιο χώρο. Και αυτό είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για να αρχίσουν να νοιάζονται γι’ αυτόν. Ακριβώς το αντίθετο από ό,τι συνέβαινε εδώ και πολλά χρόνια στο πάρκο Τρίτση, έναν χώρο για τον οποίο συνήθως περίσσευαν οι εξαγγελίες αλλά για τον οποίο οι πολίτες έδειχναν χαρακτηριστική αδιαφορία. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Σπύρος Κουβέλης, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο πάρκο στα όρια των Δήμων Αγ. Αναργύρων, Καματερού και Ιλίου, που έχει περάσει σχεδόν μια εικοσαετία απαξίωσης από αρμόδιους αλλά και πολίτες «η μη χρήση φέρνει τελικά την αλλαγή χρήσης προς όφελος ορισμένων».

Και το βιβλιοπωλείο είναι μόνο η αρχή για τη νεοσύστατη Οργάνωση Γη που έχει στόχο να προσφέρει ενημέρωση και εκπαίδευση για το περιβάλλον.

Της Τανιας Γεωργιοπουλου, δημοσιεύθυηκε στην Καθημερινή της 23/11/2010

0 σχόλια: